Kartoffelkroketter med persillemayo

Del opskrift

Ingredienser

Persille-mayo
1 lille bundt bredbladet persille
1⁄2 fed hvidløg
3 dl solsikkeolie
2 æggeblommer
1 spsk dijonsennep
2 spsk citronsaft
1 spsk koldt vand
1⁄2 tsk havsalt
Friskkværnet peber
Kroketter
450 g mellemstore kartofler
30 g smør
1 bundt purløg
1 lille fed hvidløg
2 æggeblommer
4 spsk mel
2 æggehvider til panering
Ca. 200 g panko rasp
5-6 gode riv af en muskatnød
1 l smagsneutral olie til fritering
Havsalt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Persille-mayo

Skyl persillen grundigt, nip bladene af og tør dem i salatslynge eller i et viskestykke. Kom persilleblade og hvidløg i en blender med 1 dl af olien og blend i et par minutter, til olien er grøn og ensartet i konsistensen. Kom evt. olien igennem en finmasket sigte, hvis mayonnaisen skal være helt glat. Bland nu persilleolien med resten af olien.

Kom æggeblommerne i en stor skål sammen med sennep, lidt salt, peber og 1 spsk. eddike og pisk det godt sammen med en elpisker, eller hvis du har et godt ballonpiskeris til at samle mayonnaisen med. Pisk nu olien i æggeblommerne lidt ad gangen i en tynd stråle. Hæld så langsomt, at olien hele tiden når at blive pisket ind i æggeblommerne. Hold af og til en pause med olien og pisk mayonnaisen godt igennem. Fortsæt til al olien er tilsat og pisk derefter lidt vand i. Pisk igen godt igennem – dette er med til at sikre, at mayonnaisen ikke skiller, og at den får en flot og homogen konsistens. Smag til sidst til med salt og evt. ekstra citronsaft.

Krydderurtemayonnaisen smager bedst, hvis den er lidt til den syrlige side, og laver man den med persille, så smag den til med en lille smule friskrevet hvidløg.

Stil straks mayonnaisen på køl, hvor den kan holde sig i 5-6 dage.

Se hvordan Adam laver den perfekte urtemayonnaise her

Kroketter

Skræl og kog kartoflerne, til de er møre. Hæld vandet fra og lad dem tørre lidt. Pres kartoflerne til ”sne” i en kartoffelpresser eller mos dem igennem en sigte ned i en skål. Kom smørret i skålen til den lune kartoffelmos og vend det godt rundt. Lad det køle lidt af og rør derefter mosen sammen med æggeblommerne. Snit purløg og hvidløg meget fint og vend det rundt i mosen. Krydr med revet muskat, salt og peber.

Kom massen i en engangssprøjtepose og klip et passende stort hul på størrelse med en korkprop forneden. Læg et stykke bagepapir på en bakke, der kan gå i fryseren. Sprøjt lange baner af mosen ud på bagepapiret og sæt det på frys, til mosen er helt fast. Skær banerne ud i mindre stykker på størrelse med en korkprop. Vend dem forsigtigt først i mel, derefter i sammenpisket æggehvide og til sidst i rasp.

Varm olie op i en gryde til 180 grader, olien er klar, når den syder omkring en trætandstik. Friter kroketterne lidt ad gangen, til de er gyldne. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle og server dem straks med persillemayonnaisen.

Se de mange andre lækre opskrifter fra Aamanns

  • Alle opskrifter
  • Smørrebrød
  • Hovedretter
  • Grønne opskrifter
  • Fisk og skaldyr
  • Salat
  • Tilbehør
  • Sylt
  • Sødt
  • Jul
  • Snaps