Kartoffelmad med sprøde løg og urtemayo

Del opskrift

Ingredienser

Kartoffelmad
400 g nye små kartofler
1 spsk havsalt
Evt. lidt løvstikke
Sprøde løg
2 zittauerløg
1⁄2 l mælk
1 l majsolie til fritering
150 g hvedemel
1 spsk salt
Urtemayo
5 dl urteolie
1 æg
1,5 spsk. dijonsennep
2-3 spsk. citronsaft
1 tsk. havsalt og friskkværnet peber
1-2 spsk. koldt vand
Løvsstikkestøv
4-5 store kviste af løvstikke
Anretning
1 lille bundt radiser med top
4-5 spsk urtemayo
1 lille bundt purløg
4 skiver rugbrød
Smør til rugbrødet
Evt. syltede rødløg

Fremgangsmåde

Kartoflerne

Skrub kartoflerne rene, kom dem i en lille gryde og hæld vand på, til det står 2-3 cm over kartoflerne. Kom løvstikke og havsalt ved og kog op. Kog kartoflerne i ca. 10 minutter, sluk derefter for varmen og lad kartoflerne trække færdig, til de lige akkurat er møre.

Sprøde løg

Skær løgene i 2 mm tynde skiver med en skarp kniv eller på et mandolinjern. Prik skiverne ud, så de ikke hænge sammen. Kom mælk og salt i en kasserolle, bring det i kog og blancher løgskiverne heri i 3 minutter. Sigt løgene fra og lad dem køle af. Vend løgskiverne i mel, kom dem i en sigte og ryst overskydende mel af. Kom olien i en stor tykbun- det gryde (4 liter) og varm den op til ca. 180 grader. Olien er klar, når den syder omkring en trætandstik. Skru lidt ned for varmen og friter løgene lidt ad gangen i gryden, til de er gyldenbrune. Pas på med at komme for mange løg i ad gangen, da det får olien til at boble over.

Tag løgene op med en hulske, læg dem på fedtsugende papir og lad dem køle af. Løgene kan evt. tilberedes 1-2 dage før servering. Pak dem i en lufttæt beholder med lidt fugtsugende papir, når de er kølet helt af.

Urtemayo

Find den fulde opskrift her!

Komme alle ingredienserne i stavblenderglasset på en gang. Sæt din stavblender ned i blenderglasset, så den rører bunden. Blend herefter imens du holder stavblenderen i bunden af glasset. Efter kort tid vil du se, at mayoen begynder at blive tyk og du kan nu køre blenderen lidt op og ned. Tilsæt en smule vand og blend igen så du får en cremet hjemmerørt urtemayo.

Smag til med salt og evt. ekstra citronsaft. Mayoen smager bedst, hvis den er lidt til den syrlige side, og laver man den med persille, så smag den til med en lille smule friskrevet hvidløg. Hjemmerørt urtemayo på ca. 1 min

Løvstikkestøv

Varm oven op på 100 grader (ikke varmluft). Sæt bladene ind til de er faldet lidt sammen (ca. efter 8-10 min). Kom en lille teske eller anden genstand i klemme i ovnlågen så der er en lille sprække hvor dampen kan slippe ud. Lad bladene tørre til ovnen er kølet helt af (tager ca. 1,5-2 timer)

Anretning

Skær radiserne på langs i tynde skiver på et mandolinjern, kom dem kort i iskoldt vand og slyng dem i en salatslynge. Smør rugbrødet med lidt smør, skær kartoflerne i grove skiver eller stykker og læg dem på brødet. Kom klatter af mayonnaise på kartoflerne, de sprøde løgringe og de tynde radiseskiver øverst. Drys med masser af purløg og løvstikkestøv.

Du kan også med fordel putte syltede rødløg på dine kartoffelmadder – find opskriften her!

Se de mange andre lækre opskrifter fra Aamanns

 • Alle opskrifter
 • Smørrebrød
 • Hovedretter
 • Grønne opskrifter
 • Fisk og skaldyr
 • Salat
 • Tilbehør
 • Sylt
 • Sødt
 • Jul
 • Snaps