Smørrebrød med stegte persillerødder og persillerodschips

Del opskrift

Ingredienser

Persillerodschips
2 mindre persillerødder
6 dl majs- eller solsikkeolie
Persillerødder
8 mindre persillerødder
50 g smør
2 fed hvidløg
Havsalt og friskkværnet peber
Persillemayonnaise
1 lille bundt bredbladet persille
1⁄2 fed hvidløg
3 dl solsikkeolie
2 æggeblommer
1 spsk dijonsennep
2 spsk citronsaft
1 spsk koldt vand
1⁄2 tsk havsalt friskkværnet peber
Servering
4 skiver surdejsrugbrød
60 g syltede salatløg
Lidt persillemayonnaise
1 håndfuld persilleblade

Fremgangsmåde

Persillerodschips

Skær persillerødderne i aflange papirstynde skiver på et mandolinjern og kom dem i iskoldt vand i 15 minutter. Slyng dem tørre i en salatslynge.

Varm olien op til ca. 180 grader i en gryde – olien er klar, når den syder omkring en trætandstik. Kom persillerodsskiverne i ad to omgange og friter dem gyldne og sprøde, tag dem op med en hulske eller fritureske og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Krydr med fint salt.

Persillerødder

Skrub persillerødderne rene med en stiv børste og læg dem på et stykke bagepapir sammen med et fed knust hvidløg. Smelt 25 g smør, hæld det over persillerødderne og hvidløget og krydr med salt og peber. Vend det hele godt rundt, luk bagepapiret omkring persillerødderne og bag dem i ovnen i ca. 35-40 minutter, til de er møre.

Tag dem ud af ovnen og lad dem køle lidt af, til de er lune. Skær dem midtover på langs og steg persillerødderne på en pande i resten af smørret, til de er gyldne. Lad dem køle lidt af inden anretning.

Persillemayonnaise

Skyl persillen grundigt, nip bladene af og tør dem i salatslynge eller i et viskestykke. Kom persilleblade og hvidløg i en blender med 1 dl af olien og blend i et par minutter, til olien er grøn og ensartet i konsis- tensen. Kom evt. olien igennem en finmasket sigte, hvis mayonnaisen skal være helt glat. Bland nu persilleolien med resten af olien.

Kom æggeblommerne i en stor skål sammen med sennep, lidt salt, friskkværnet peber og 2 spsk citronsaft og pisk det godt sammen med en elpisker, eller hvis du har et godt ballonpiskeris til at samle mayonnaisen med. Pisk nu krydderurteolien i æggeblommerne lidt ad gangen i en tynd stråle. Hæld langsomt, så olien hele tiden når at blive pisket ind i æggeblommerne. Hold af og til en pause med olien og pisk mayonnaisen godt igennem. Fortsæt til al olien er tilsat, pisk igen godt igennem.

Smag til sidst til med salt og evt. ekstra citronsaft, dildmayonnaisen smager bedst, hvis den er lidt til den syrlige side. Kom gerne krydderurtemayonnaisen i en sprøjtepose. Stil straks mayonnaisen på køl, hvor den kan holde sig i 5-6 dage.

Se Adam lave krydderurtemayonnaisen her

Servering

Smør rugbrødet med smør og fordel de lune persillerødder ovenpå, kom små klatter af persillemayonnaise rundt om på rødderne. Kom derefter syltede løg på, friterede persillerødder og små friske persilleblade.

Se de mange andre lækre opskrifter fra Aamanns

 • Alle opskrifter
 • Smørrebrød
 • Hovedretter
 • Grønne opskrifter
 • Fisk og skaldyr
 • Salat
 • Tilbehør
 • Sylt
 • Sødt
 • Jul
 • Snaps