Smørrebrød med blomkål

Del opskrift

Ingredienser

Grundopskrift på mayonnaise
2 æggeblommer
4 dl solsikkeolie
1/2 spsk dijonsennep
2 spsk æbleeddike
Havsalt og friskkværnet peber
Urtemayo
2 dl plukkede estragonblade
1 dl løvstikkeblade
4 dl solsikkeolie
2 æggeblommer
1/2 spsk dijonsennep
2 spsk æbleeddike
Havsalt og friskkværnet peber
Sprødt grønkål
4-5 håndfulde grønkålsblade
Lidt olie til stegning i ovnen
Havsalt
Syltede rødløg
750 g løg, gerne rød-, skalotteeller italienske borettane-løg
2 spsk havsalt
2 ½ dl æbleeddike
2 dl vand
250 g honning
2 stængler timian
2 laurbærblade
10 peberkorn
1 tsk havsalt
Blomkål
1 lille blomkål
2 spsk smør
1 spsk olivenolie
Servering
4 skiver groft rugbrød
2 spsk ristede mandler
Evt. lidt estragon

Fremgangsmåde

Grundopskrift på mayo

Kom æggeblommerne i en skål med sennep, og 1 spsk eddike, lidt salt og peber og pisk det godt sammen. Pisk nu olien i æggeblom- merne lidt ad gangen i en tynd stråle. Hæld så langsomt, at olien når at blive pisket ind i æggeblommerne. Hold af og til en pause med olien og pisk mayonnaisen godt igennem. Fortsæt, til al olien er tilsat, og pisk derefter lidt vand i – dette er med til at sikre, at mayonnaisen ikke skiller, og at den får en flot og homogen konsistens. Smag til sidst til med salt og evt. lidt ekstra eddike. Sæt straks mayonnaisen på køl, hvor den havsalt og friskkværnet peber.

Urtemayo

Skyl dine krydderurter (vi anbefaler estragon- og løvstikkebladene til dette stykke) og tør dem i et stykke køkkenrulle. Kom bladene i en blender sammen med olien og blend, til olien er grøn og uden hele stykker urter. Hæld olien igennem en finmasket sigte

Se hvordan Adam laver den perfekte urtemayo her

Syltede rødløg

Pil løgene og skær dem i 2 cm brede både på langs med løgets fibre. Vend løgene grundigt med salt i en skål og lad dem trække i ca. 1 time. Kom løgene i en sigte, skyl dem kort og kom dem derefter i et skoldet sylteglas. Kom alle ingredienserne til syltelagen i en gryde og kog op, til honningen er helt opløst. Afkøl lagen og hæld den over løgene. Løgene holder sig i 1 uges tid på køl.

Sprødt grønkål

Rib og skyl grønkålsbladene, riv dem i mindre stykker og gem halvdelen til anretning. Varm ovnen op til 120 grader. Vend resten af grønkålen med lidt olivenolie og salt, spred bladene ud på en bageplade med bagepapir og bag dem i den varme ovn i ca. 16-18 minutter, til de er sprøde.

Blomkål

Del blomkålen i ca. 12 buketter. Varm en pande godt op med smør og olivenolie og steg blomkålen ved kraftig varme, til de har fået en flot stegefarve. Læg dem på en tallerken og lad dem køle lidt af, inden de anrettes på rugbrødet.

Anretning

Smør rugbrødet med lidt mayonnaise, fordel de stegte blomkål på rugbrødet, kom små dutter af urtemayo på, derefter det sprøde grønkål samt syltede rødløg, og drys til sidst med hakkede, ristede mandler og estragon.

Se de mange andre lækre opskrifter fra Aamanns

  • Alle opskrifter
  • Smørrebrød
  • Hovedretter
  • Grønne opskrifter
  • Fisk og skaldyr
  • Salat
  • Tilbehør
  • Sylt
  • Sødt
  • Jul
  • Snaps