Forbered grøntsagerne: Start med at vaske og skrælle (hvis nødvendigt) de grøntsager, du vil bruge. Skær grøntsagerne i passende størrelser: Hårde grøntsager som gulerødder bør skæres i mindre stykker, mens grøntsager som blomkål og spidskål kan skæres i lidt større buketter. Hvis du bruger flere forskellige grøntsager, kan det være en god idé at tilpasse størrelsen på stykkerne, så de har nogenlunde samme tilberedningstid. Dampning af grøntsagerne: Kom grøntsagerne i en stor gryde og hæld en smulel vand i bunden. Tilsæt smør og drys lidt salt og peber over grøntsagerne. Hvis du vil, kan du også tilføje en kvist frisk timian for ekstra smag. Læg låg på gryden og bring vandet i bunden af gryden i kog. Når vandet koger, skruer du ned for varmen, så grøntsagerne kan dampe ved lav varme i ca. 10-12 minutter. Tiden afhænger af grøntsagernes type og størrelse. Hårde grøntsager som gulerødder tager lidt længere tid end f.eks. blomkål eller asparges. For at tjekke, om grøntsagerne er tilpas møre, kan du stikke en kniv eller gaffel i dem. De skal være møre, men stadig have lidt bid.
Imens grøntsagerne damper, kan du forberede saucen. Når grøntsagerne er færdigdampet, fjernes de fra gryden og stilles til side i en skål eller på et serveringsfad. Brug gryden med det resterende vand og smelt 1-2 spsk smør i gryden. Tilsæt den finthakkede skarlotteløg og lad det simre ved lav varme i et minut, indtil løgene bliver bløde og let gennemsigtige. Tilsæt derefter citronsaft og eventuelt lidt ekstra salt og peber. Rør rundt og lad saucen koge let i et minut. Tilsæt de hakkede krydderurter (f.eks. persille, løvstikke, estragon eller andre urter efter smag) og rør grundigt.
Anret de dampede grøntsager på et serveringsfad eller i en skål. Hæld den varme krydderurte- og smør-sauce over grøntsagerne, og servér straks. Du kan eventuelt pynte med ekstra friske krydderurter på toppen for et ekstra pift.
Få lækre opskrifter, seneste nyt fra restauranterne, updates fra Adams køkken, gode tilbud og konkurrencer 🌾
Med et ønske om at tage sin virksomhed i en endnu mere bæredygtig retning har Adam Aamann fået økologicertificeret store dele af sine forretninger med en økologiprocent på 60-90 %. Dermed skærper Adam Aamann den kurs, han har navigeret efter siden åbningen af Aamanns Deli & Takeaway i 2006.