Røget laks med hjemmelavet rævesauce

Del opskrift

Ingredienser

Rævesauce
1 dl finthakket dild
5 spsk olie (majs, vindrue etc)
2 spsk god olivenolie
2 spsk akvavit
225 g brun farin
225 g Dijon sennep
3 spsk balsamico
½ tsk salt
Friskkværnet peber
Friskostcreme
150 g friskost
Citronsaft
1 knivspids sukker
Havsalt og friskkværnet peber
Råsyltede tyttebær
2 dl tyttebær (frosne kan fint bruges)
4 spsk lyst rørsukker
Rugbrødskrummer
Ca. ¼ rugbrød
100 g smør
Anretning
Koldrøget laks
Gode skiver af surdejsrugbrød
Smør til rugbrødet
Julesalat
Dild
Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Rævesauce

Hak dilden meget fint og pisk derefter alle ingredienserne grundigt sammen, indtil den brune farin er opløst. Smag til med salt og eddike.

Friskostcreme

Rør alle ingredienser sammen i en skål og smag til med salt og peber samt citronsaft og en anelse sukker.

Råsyltede tyttebær

Kom tyttebærrene i en skål sammen med sukkeret og vend bærrene godt rundt i det. Lad dem stå min. 45 minutter, til sukkeret er opløst. Holder sig i et par dage i køleskabet.

Rugbrødskrummer

Riv rugbrødet på et rivejern, så du har ca. 1½ dl rugbrødskrummer. Smelt smørret på en pande ved god varme og kom rugbrødskrummerne på. Vend rundt i dem, mens de steger, til de er sprøde og dufter af ristet rugbrød og brunet smør. Kom krummerne i en si, så overskydende smør sigtes fra. Spred de sprøde krummer ud på et stort stykke køkkenrulle og køl af på bordet.

Anretning

Skær bunden af din julesalat. Del bladene fra hinanden, skyl dem grundigt og slyng dem tørre. Tilpas bladene ved at skære dem, så de passer til størrelsen af rugbrødet.

Rens laksen – eller bed din fiskehandler om det – så den er pæn og ensartet, dvs. helt fri for bugfedt og de små nerveben, der sidder halvvejs inde i rygstykket og går ned til omkring midten af fisken. Placer laksen på et aflangt skærebræt og skær den i tynde skiver fra hovedet mod halen med en skarp filetkniv. Fjern skindet for at sikre, at der ikke er fedt eller blodårer tilbage på fisken. Skær den i tværgående skiver, ca. 3 mm tykke.

Smør en smule smør på dine rugbrødsskiver, læg skiver af laks ovenpå og derefter rævesauce. Lav små dutter af friskostcreme og kværn lidt peber over dit smørrebrød. Læg julesalaten på toppen og pynt med råsyltede tyttebær, rugkrummer og dild.

P.S. Hvis du ikke gider stå i køkkenet, kan du bare bestille stykket HER

Se de mange andre lækre opskrifter fra Aamanns

  • Alle opskrifter
  • Smørrebrød
  • Hovedretter
  • Grønne opskrifter
  • Fisk og skaldyr
  • Salat
  • Tilbehør
  • Sylt
  • Sødt
  • Jul
  • Snaps