Start med at klargøre anden.
Fjern den flomme af fedt, der sidder ved gumpen (løs fedtbræmme). Skær de to vingeer og halsen af anden. Gnid omhyggeligt anden med salt indvendigt og udvendigt. Lad den trække i 1-2 timer ved stuetemperatur.
Gør bradepandeskyen klar imens. Rens grøntsagerne og skær dem i grove stykker. Kom lidt olie i en stegegryde og varm det godt op. Tilsæt grøntsagerne vingerne og andehalsen. Lad det hele brune langsomt og grundigt. Rør ikke rundt i det hele tiden, men lad det passe sig selv i flere minutter ad gangen, så de bliver meget brunt.
Tilsæt timian, salt og peber efter ca 15 min. Lad det hele brune yderligere i ét minuts tid og hæld vin ved. Lad vinen koge næsten væk, hæld fond eller vand ved, til det dækker rigeligt.
Lad bouillonen simre ved helt lav varme i godt 1 time, inden den hældes i bradepanden under anden. Tænd ovnen på 250 grader.
Hvis anden ikke er tørslagtet og tør udenpå, så dup den tør med køkkenrulle, både ind- og udvendigt.
Skyl æblerne. Skær dem i både, skræl dem og fjern kernehusene. Pil skalotteløget og hak det meget fint.
Kom æbler, løg og svesker i en skål og vend det grundigt med salt, peber, timian og æbleeddike.
Fyld anden med så meget af fyldet, som der overhovedet kan stoppes i den. Luk anden til med kødnåle, og bind med bomuldsnor vingeben og lårene ind til kroppen.
Læg risten over ovnens bradepande. Læg anden på risten med brystet opad og sæt den i ovnen. Lad den brune i ca. 20 min.
Tag and og bradepande ud af ovnen. Skru ovnen ned til 160 grader. Hæld fedtet fra(i en kasserolle) der er dryppet af i bradepandenunder afbruningen. Hæld den klargjorte bradepandesky i bradepanden under anden.
Vend anden, så den ligger med ryggen opad på risten.
Sæt and og bradepande i ovnen igen og lad det stege i ca. 2 timer. VIGTIGT at bradepanden med skyen ikke koger tør undervejs, hældes evt lidt mere vand eller fond i bradenpanden hvis den er ved at koge tør.
Tag efter de 2 timer anden ud og vend den, så den igen ligger med brystet opad og lad den stege ved 200 grader i yderligere ca. 30 min.
Stik et spid i det tykkeste sted på låret for at mærke, om anden er færdigstegt. Saften, der kommer ud, skal være helt klar.
Hvis skindet ikke er helt sprødt, kan man sætte anden ind igen i en 250-275 grader varm ovn i ca. 10 minutter. Husk at tage anden ud, mens ovnen varmer op. Hæld stegeskyen i bradepanden fra og gem den til saucen, inden den sættes tilbage i den varme ovn.
Lad anden hvile i 20-30 minutter, inden den skæres for.
Husk at tømme skroget for de skønne æble og svesker og servér dem til Anden sammen med rødkålen, de brunede og hvide kartofler og den gode sovs!
Når anden er stegt: Skrab lidt rundt på bunden af bradepanden med en træpalet. På den måde løsnes de faststegte klatter af fedt og stegekraft.
Hæld sky og fedt fra bradepanden og skum fedtet af. Bag omkring 3 dl. af andefedtet af med 4-5 spsk. hvedemel. Tilsæt skyen fra bradepanden og den indkogte bouillon.
Lad sovsen koge godt igennem. Det må gerne koge ind til 5-6 dl. Tilsæt 1-2 dl. fløde.
Smag sovsen til med salt og peber og lidt æbleeddike eller ribsgelé samt evt ekstra fløde.
Få lækre opskrifter, seneste nyt fra restauranterne, updates fra Adams køkken, gode tilbud og konkurrencer 🌾
Med et ønske om at tage sin virksomhed i en endnu mere bæredygtig retning har Adam Aamann fået økologicertificeret store dele af sine forretninger med en økologiprocent på 60-90 %. Dermed skærper Adam Aamann den kurs, han har navigeret efter siden åbningen af Aamanns Deli & Takeaway i 2006.