"Jeg elsker smørrebrød, og mest af alt elsker jeg den gastronomiske skattekiste af gode råvarer og tilberedningsmetoder, som den klassiske danske frokost udspringer af. Det er hér, det danske køkken er fuldstændigt unikt. Tænk bare på den overflod af smagsoplevelser, som frokostbordet byder på!"

Smørrebrød er vores bidrag til verdens-gastronomien og det er virkelig en af de ting, som vi danskere kan bryste os af! Med det for øje kan det virkelig undre, at det i så mange år har været så ringeagtet blandt fagfolk og måttet lide en kummerlig tilværelse. Tidligere var industriens aftryk nok det mest afgørende i smørrebrøds universet: kvaliteten af råvarerne var i helt bund. Kedeligt rugbrød, dårligt industrielt fremstillet pålæg fyldt med nitrit, optøet fisk, overdreven brug af panering, grøntsager fra frost og dåse og det hele gerne lagt under et bjerg af industri-mayonnaise og på toppen: en udvandet agurkespringer.

Kvaliteten af smørrebrødet blev i årtier således kraftigt forringet af industrien, og både ernæringsmæssigt og smagsmæssigt endte smørrebrødet med at blive rubriceret i samme kategori som den dårligste fastfood. Ingen kokke med respekt for sig selv turde røre dette område med en stegegaffel. Derfor vakte det stor opmærksomhed, da kokken Adam Aamann tilbage i 2006 åbnede et lille take-away sted – her med fokus på at revitalisere det danske smørrebrød.
Adam tog udgangspunkt i sin faglighed som kok, og hvad han her havde lært om sensorik og smags- og konsistenssammensætninger. Og på den måde kom det pludselig til at handle om kvalitet frem for kvantitet.

Tidsløst smørrebrød

Hos Aamanns giver vi traditionelle danske retter en moderne og smagsmæssig overhaling. Respekten for den gode smag og kokkehåndværket er en drivende kraft i alt, hvad vi laver. Det indebærer, at vi laver tingene fra bunden og af ordentlige råvarer. Vi prioriterer, at frugt og grønt er i sæson, og har udvalgt vores leverandører med udgangspunkt i klare standpunkter på områder som bæredygtighed og dyrevelfærd. Det er vigtigt for os, at kødet kommer fra dyr, der har levet et anstændigt liv på friland, ligesom korn og mejeriprodukter er økologiske. 

Vi er særligt anerkendt for at have revitaliseret det klassiske danske smørrebrød. Det har vi gjort ved altid at sætte den gode smag og høje kvalitet først, og samtidig tilføre overraskende elementer og skabe nye smagsmæssige kombinationer. Vi insisterer på at være i konstant bevægelse. 
Fundamentet for vores smørrebrød er det økologiske surdejsrugbrød. Det bidrager med tekstur, sødme og bitterhed, og udgør et vindunderligt både smags- og konsistensmæssigt modstykke til pålægget. Brød, pålæg, grøntsager, urter, emulsioner og sprøde elementer er omhyggeligt doseret, og udgør tilsammen en gennemført æstetisk helhed med fokus på det samlede smagsindtryk.

Mere end et årti med Aamanns

Adam åbnede som sagt sit første spisested, Aamanns Deli & Take Away, i december 2006 på Øster Farimagsgade 10. Ønsket var at modernisere og revitalisere det danske smørrebrød og samtidig skabe en uformel spiseoplevelse kombineret med Take Away. 

I 2009 åbnede restauranten Aamanns Etablissement ved siden af Aamanns Deli & Take Away. Aamanns Etablissement er en hyggelig lille restaurant med plads til 35 gæster og en del lokale stamkunder. Her får du smørrebrød og danske kroklassikere til frokost alle ugens dage, mens aftenerne står til rådighed for private selskaber. 

Siden 2015 har Aamanns desuden drevet en smørrrebrødsbistro i Københavns Lufthavn og således serveret smørrebrød ‘to fly’. 

I 2015 åbnede Aamanns Køkken i B&W’s tidligere hovedmagasin på Refshaleøen i København. Aamanns Køkken driver en kantine for virksomheder, der har til huse på Refshaleøen. Foruden dette også en økologisk frokostordning med 60-90% økologi. Vores udgangspunkt er det traditionelle danske køkken tilsat en moderne og smagsmæssig overhaling. Vi har altid en varm ret til både kødspisere og vegetarer, to salater og et udvalg af både kød- og vegetarisk pålæg til det hjemmebagte brød. Vi har smørrebrødsdage, vegetardage, temadage og en ugentlig dag med sødt. 

Desuden skræddersyr Aamanns Køkken events og private selskaber med plads til over 200 spisende gæster i de højloftede og rustikke lokaler på Refshalevej 163 A.

I august 2017 åbnede restauranten Aamanns 1921 i Niels Hemmingsens Gade 19-21 i Indre By. I den store og lyse restaurant får du smørrebrød udsprunget af den klassiske tradition til frokost, og klassiske danske retter med international kant til aften.

Både Aamanns Etablissement og Aamanns 1921 er begge Michelin-anbefalet restauranter i “MICHELIN Guide Nordic Countries 2021

I foråret 2021 åbnede vi Aamanns Gadekøkken ved Broens Gadekøkken, som ligger ved inderhavsbroen mellem Christianshavn og Nyhavn. Her kan du få de bedste retter fra Aamanns 1921, blandt andet vores anmelderroste krebinet af økologisk Gramborgård-gris, samt en række andre favoritter. Alt sammen lavet med samme omhu og kærlighed til sæsonens råvarer, som du kender det fra vores restaurant i indre by – men nu i streetfood udgave.

Vi er stolte af at kunne afsløre, at vi i sensommeren 2021 åbner vores nye restaurant i Skuespilhuset. Vi glæder os til at byde både teatergæster, turister og ikke mindst alle andre københavnere velkommen til frokost og aften i et af byens mest æstetiske moderne kulturhuse. Samtidigt ser vi frem til at afholde endnu flere events i Aamanns regi. Menuen vil være genkendelig – vi vil selvfølgelig have skarpt fokus på vores velkendte smørrebrød, men også aftenmenuer med samme høje standard. Dertil vil vi have et spændende udendørs barkort, når vejret tillader at nyde maden og vinen med 1. parket til havnen.

Vi ser frem til samarbejdet med vores nye kollegaer i Det Kongelige Teater om at skabe nye spændende mad- og kulturoplevelser. Men ikke mindst glæder vi os til at se vores gæster og kunder, der trofast har fulgt os gennem årene, siden vi startede i 2006. Følg med på vores sociale medier, hvor vi i den nærmeste fremtid vil offentliggøre restaurantens navn, menu og åbning for bordbooking.