Koldrøget laks

Del opskrift

Ingredienser

Laks
250 g koldrøget laks (Et stykke, der ikke er skåret er bedst at bruge)
1 julesalat
Råsyltede tyttebær
300 g tyttebær
100 g sukker
Sprøde rugkrummer
1 gammelt rugbrød
100 g smør
Friskostcreme
100 g friskost
Revet citronskal fra 1/2 citron
1/2 bundt dild
Lidt peber

Fremgangsmåde

Syltede tyttebær

Fordel tyttebærrene i en beholder, så de ligger i et tyndt lag, drys sukker over. Ryst beholderen fra side til side, så sukkeret fordeler sig. Lad tyttebærrene trække i et par timer på køkkenbordet eller natten over i køleskab. De holder sig fint en lille uges tid på køl.

Sprøde rugkrummer

Riv 1-3 dage gammelt rugbrød på et rivejern, så du har ca. 2,5 dl rugbrødskrummer. Smelt 100 g smør på en pande ved god varme og kom rugbrødskrum- merne på.
Vend rundt i dem, mens de steger, til de er sprøde og dufter af ristet rugbrød og brunet smør.
Når smørret er bruset af og krummerne er sprøde, hælder du pandens indhold i en si over en skål, så det over- skydende smør sigtes fra ned i skålen.

Spred de sprøde krummer ud på et stort stykke køkkenrulle og lad dem køle helt af, inden de hældes i en beholder
med tætsluttende låg. Rugkrummerne kan holde sig min.
1 uges tid.

Tip: Gem endelig smørret fra panden. Det smager fantastisk og er glimrende at bruge i andet bagværk.

Friskost

Skyl og hak dilden. Bland alle ingredienserne godt sammen og smag til med salt og peber og måske lidt ekstra citronskal.

Anretning:

Pluk julesalaten i blade og skyl godt. Skær laksen i skiver på ca. 1 cm. Smør friskostcremen ud på bunden af dit serveringsfad. Anret laksen oven på. Placer bladene fra julesalaten mellem og ovenpå skiverne, tilfør små skefulde af de råmarinerede tyttebær. Drys til sidst med sprøde rugkrummer og evt. lidt karse.

Se de mange andre lækre opskrifter fra Aamanns

  • Alle opskrifter
  • Aamanns Grønne Køkken
  • Smørrebrød
  • Sødt
  • Tilbehør
  • Snaps